Knoopkussen maken

Steeds vaker zie ik het knoopkussen (of knotpillow) langskomen en wat is dat toch een leuk en origineel ding! Heel lekker zal het niet liggen maar hé! alles voor de look! Het is wel een goed stylingsitem en doet het lekker op plaatjes. Ik heb een tijdje gezocht waar ik zo’n mooi kussen kon kopen maar ik vond niet altijd de kleur mooi of de maat goed en soms vond ik hem simpelweg te prijzig. Tot ik op YouTube vond hoe je hem zelf kon maken. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou vinden dat die manieren beter of handiger konden (oeps!). Op YouTube vind je namelijk veel filmpjes waar dames druk in de weer zijn met hun naaimachine en lappen stof.. maar ik heb helemaal geen naaimachine! En eerlijk gezegd vind ik dat ook teveel gedoe (immers, gemak dient te mens).

 

Je hebt een soort lange slang nodig om het kussen te kunnen knopen. Dan kan dat toch vast ook wel met een maillot? Dat scheelt veel meten en naaien. Het toffe van deze werkbeschrijving is dat je helemaal niet heel netjes hoeft te werken of heel creatief moet zijn. Kind kan de was doen!

 

We gaan van start!

Wat heb je nodig?

  • 1 maillot (met voeten) van de kleur naar keuze. Ik kocht mijne bij de Zeeman en nam de grootst aanwezige maat

(wil je een dikkere of grotere knoop maken dan kun je er ook voor kiezen er twee te kopen (één met en één zonder voeten) en deze aan elkaar naaien om hem te verlengen)

  • 5 pakken watten (die lange stroken, geen schijfjes)
  • veiligheidsspelden
  • naald
  • draad
  • schaar

 


STAP 1

Knip de benen los van elkaar door het kruis door midden te knippen.


STAP 2

Bij de maillot die ik had gekocht zat er een dikke bovenrand dus die heb ik er ook even afgeknipt. Bepaal voor jezelf even of dat ook nodig is bij jou.

 

STAP 3

Doe de maillot even binnenstebuiten en zet het opengeknipte stuk aan elkaar vast met veiligheidsspelden. Naai het dan nu aan elkaar langs de naad. Let op want het deel van het kruis is breder dan het beendeel dus schat even ongeveer in hoe breed je hem dan moet maken om te bepalen waar je gaat naaien. Maak wel kleine steekjes want als je gaat knopen komt er druk op en komen de watten er anders doorheen. Het spreekt voor zich dat je dit, on de beurt, voor beide benendelen moet doen. Goed licht is wel belangrijk want ik heb aardig wat in mijn duim geprikt..

 


STAP 4

Nu kun je de slang gaan vullen! Beide delen vul je los van elkaar. Zorg dat je er wel veel in propt en dat stevig aanduwt anders heb je een heel slap kussen. Ik heb de wattenstroken een beetje uit elkaar getrokken voordat ik het er in deed.

 


STAP 5

Vul beide slangen tot er een bolletje watten uitsteekt. Dit prop je er voor nu even ver in dat je een soort bal ziet. Je moet de watten namelijk even opschuiven om de twee slangen aan elkaar te kunnen naaien. Dit doe je door beide uiteindjes naar binnen te vouwen en aan de randen aan elkaar te naaien. Maak je niet druk over hoe netjes je dit doet, zorg vooral dat het kleine steekjes zijn zoals ik hierboven ook al zei. Straks als je het knoopt dan kun je dit deeltje namelijk strategisch wegmoffelen. Ik ben er gek op!

 

STAP 6

Nu heb je de slang af en neem even een momentje om trots op jezelf te zijn! Het lastigste deel is namelijk achter de rug! Nu komt de fase waarin je de slang een beetje kneedt dat de vulling mooi gelijkmatig is verdeeld. Of je neemt even de tijd om er een stylische foto van te posten. Vergeet me niet te taggen ;-).

 

Nu is je basis klaar en kun je gaan beginnen met het knopen van je kussen. Hiermee moet je zelf gewoon even pielen totdat je de kussen hebt die jij tof vindt. Ik heb mijn model vastgezet met veiligheidsspelden zodat ik hem weer uit elkaar kan halen en weer een andere er van kan maken. Zo blijft het afwisselend en het is ook leuk om verschillende vormen uit te proberen. Kies welke jij leuk vindt!OPTIE 1

Deze versie komt eigenlijk neer op strak knopen en goed aantrekken.

 


STAP 1

Begin met knopen vanaf de (lelijke) naad die je aan elkaar hebt genaaid. Eigenlijk is het een soort krakeling.

 


STAP 2

Maak hier bovenop precies dezelfde knoop en trek strak aan. De slang kan echt wat hebben dus wees niet bang hierin. Knoop zo door totdat je twee gekke uiteindjes overhoudt. Draai het kussen om en kijk waar je die uiteindjes tussen kan proppen dat het er een beetje natuurlijk uitziet. Kies zelf of je ze nu vast gaat naaien of ook de veiligheidsspelden gebruikt.

 


OPTIE 2

Deze versie is eigenlijk precies hetzelfde als die hierboven maar deze is wat nonchalanter. Je kunt dezelfde stappen volgen maar je moet de knopen wat losser houden en dus niet strak aantrekken.

 


OPTIE 3

Hoe ik tot dit knappe bolletje ben gekomen is nog steeds een mysterie maar ik heb gewoon maar steeds om elkaar heen geknoopt. Het startpunt is hetzelfde als bij de vorige twee opties. Knoop niet alleen naar boven maar sla de slangen een keer de andere kant op of naar rechts of links. De uiteindes kun je op het laatst heel makkelijk er tussen steken. Mijn bolletje werd aan één kant plat waardoor je hem goed neer kan zetten maar dan niet ziet dat hij daar plat is.

 
 
 
 
 
 
 
Ik wens je een hele fijne creamiddag en tagg me op Instagram even in je creatie! Ben super benieuwd wat voor resultaten het bij jullie heeft!

Liefs, Maaike Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *